Hva er fredslyset?

Fredslyset er en flamme som spres til stearinlys, fjøslykter, lamper eller lignende som et symbol på fred mellom enkeltmennesker, folkegrupper og nasjoner.

Published in
3 min readSep 7, 2016

--

Flammen hadde brent i fred i over tusen år i grotten i Betlehem der man tror at Jesus ble født. Så en dag i 1985 kom noen tv-journalister fra Østerrike som hentet flammen for å spre den i forbindelse med et nødhjelpsprosjekt.

Speiderne fant at flammen kunne brukes som et symbol på fred, og hvert år siden har flammen blitt spredt rundt i Europa og etter hvert til andre verdensdeler.

Men hvordan kan Fredslyset bety noe for freden i verden, det er jo så veldig mye krig?

Fredslyset i seg selv kan ikke stanse kriger i Irak, Syria, Sør-Sudan… ja det er jo krig så mange steder i verden i dag. Bare mennesker kan stanse kriger og stifte fred! Men mennesker trenger inspirasjon og motivasjon. Fredslyset spres og brenner rundt om i mange land — den samme flammen alle steder. Det er som om den binder oss sammen på tvers av grensene.

Det minner oss om at alle mennesker er bundet sammen og må lære å leve i fred på vår lille planet. Det er ÉN FLAMME — ÉN MENNESKEHET!

Hvordan fraktes flammen til Norge og andre steder i verden?

Hvert år hentes flammen ut fra kirken i Betlehem og spres rundt om i verden med fly, tog, båt og bil.

Det er jo en kristen kirke i et muslimsk område i et hovedsakelig jødisk land — også en påminnelse om behovet for fred mellom religionene.

Men flammen oppbevares permanent noen steder, blant annet i domkirken i Roskilde i Danmark. Herfra henter svenske «gillescouter» — voksne speidere, medlemmer av søsterorganisasjonen til St Georgs Gildene i Norge — lyset for å spre det i Sverige. Norske gildemedlemmer henter flammen i Gøteborg og bringer det til Oslo.

Fredslyset er en flamme som spres til stearinlys, fjøslykter, lamper eller lignende som et symbol på fred mellom enkeltmennesker, folkegrupper og nasjoner.

Les mer om Fredslysets historie her:

Slik spres Fredslyset i Norge

Det holdes et møte i Oslo mandagen før første søndag i advent. Her kan representanter for speidergrupper og andre hente lyset og ta det med seg i en lykt eller lampe.

Dagen etter holder speidere en fredslysgudstjeneste i Hamardomen. Og flammen fraktes rundt om i landet.

St Georgs Gildene organiserer frakten av lyset blant annet til Stavanger og Molde. Fra Molde fraktes det med Hurtigruta til Bergen og Nord-Norge. Gildemedlemmer og speidere henter lyset forskjellige steder underveis og tar det videre, men hvem som helst kan hente, oppbevare og bruke lyset.

Landet rundt: Fredslyset fraktes landet rundt med blant annet tog og med Hurtigruta.

Mer om fredslysets historie kan du lese på Speidermuseets sider.

Hva brukes flammen til?

Det vanligste er at speidergrupper samarbeider med en lokal menighet og bruker Fredslyset i en speidergudstjeneste 1. søndag i advent. Noen speidergrupper eller gilder tar lyset til sykehjem eller andre institusjoner. Noen kirker lar lyset brenne i hele advent, og noen mennesker har flammen brennende i en lykt utenfor hjemmet i advent, slik at naboer kan hente lyset hos dem.

Fortell din gruppes historie!

Etter hjemmesiden og facebooksiden ble opprettet i 2013, er fredslyskomiteen blitt overrasket over hvor mye lyset er brukt forskjellige steder i landet.

Fortell hvordan du, din speidergruppe, ditt gilde eller andre bruker lyset! — Enten direkte på Facebook eller via post@sggn.no.

--

--